Помощ - Търсене - Потребители - Календар
Пълна версия: Коя книга четеш в момента?
www.amber-bg.com > Свободно време > Време за култура
Страници: 1, 2, 3, 4, 5
bez_sqnka_f
..беше "Парфюмът" на Патрик Зюскинд.Подариха ми я за рождения ден,сега е популярна,защото излезе екранизацията й [smilie=wink.gif]
Книжката е приятна и много странна...приятно странна. Става въпрос за човек с толкова фин нюх,че долавя миризми иззад каменни зидове и разпознава всяка миризма по света.Превръща се в убиец,за да извлече съвършеното човешко ухание,което побърква всички и историята му свършва много изненадващо :D Наистина е шантава книгата,езикът е сложен по интересен начин,имах даже непознати думи [smilie=blush.gif] Различна е и я препоръчвам на всеки,който може да я понесе още от самото й начало :D Описва живота във Франция през 18-ти век,преди Революцията,още в системата на 3-те съсловия,когато за хората е недостойно да се къпят,а само се парфюмират [smilie=bad.gif] Царят едновременно задръжки и разврат.В това отношение книгата е доста показателна.
Единственото,което ме озадачава,е че авторът е немец [smilie=dntknw.gif]
Dru
Цитат("bez_sqnka_f")
..................
Единственото,което ме озадачава,е че авторът е немец [smilie=dntknw.gif]


Ми, как да си признае,че и немците не са се къпали [smilie=naughty.gif]

А по темата:
Последната книга, която прочетох е "Маншон,Полуобувка и Мъхеста брада", сега чета "Карлсон,който живее на покрива", а ме чакат "Приключенията на Лукчо" :lol:
kkk
В момента чета "Сърце" на Едмондо де Амичис.
Тази книга беше в задължителният ми списък след 3 клас преди повече от 25 години. Все още помня впечатлението, което тя ми направи тогава. И сега я чета за незнам кой си път. И ми става тежко. Става ми тежко, защото на фона на днешната арогантност сред която растат децата ни, тази книга изглежда сладникава, направо блудкава с опитите си да възпита, да събуди точно у децата любов към хората наоколо, уважение към всеки труд, толерантност към всяка класа и съпричастност към съдбата на всеки един човек, срещнат по пътя на живота ни, да възпита семейни и обществени ценности.
И се питам, защо тази книга вече не е в задължителните списъци? Толкова добре ли се справя обществото ни с възпитанието на следващото поколение, че с толкова лека ръка се отказваме от помощта на "възпитателните" романчета?
dazi
Мислех, си че само аз обичам детските книжки. [smilie=wink.gif]

Любима ми остана "Емил от Льонеберя", а да и ""Пипи Дългото чорапче".
bez_sqnka_f
И на мен е Пипи :D Никога не съм обичала истински "Мечо Пух",колкото и мъдри да са словата в книжката [smilie=beee.gif] [smilie=bleh.gif]
Харесвам Ерих Кестнер;: "Антон и Точица","Двойната Лотхен","Хвърчащата класна стая"...
Приказките на Андерсен,но най-много обичам "Приказките на братя Грим" [smilie=bye.gif]
amber
Последната книга,която си купих и в момента чета е "Изкуството да бъдеш родител" на Д-р Фицхю Додсън.Изключително полезно четиво,за което за съжаление нямам много време:(
bez_sqnka_f
Та сега съм на "Подсъзнанието може всичко" от Джон Кехоу.Оказва се много,много полезна :) Съдържа съвети как да овладеем мисълта и да вярваме в успеха [smilie=wink.gif]
bez_sqnka_f
Днес си взех от любимата ми книжарница "Ciela" (истинска съкровищница) "Монк отива на Хаваите" [smilie=bleh.gif] по-нова дори от "Монк отива в пожарната", която - мисля - е първа.

Аз харесвам сериала, защото е неангажиращ, забавен и наистина се кефя на налудничавите навици на Монк :D Понякога човек има нужда да чете за заплетени криминални престъпления, описани със съвсем "повърхностен" маниер.
Danito:)))))
Аз последно четох "Живей бързо" Васил И Георги Илиеви на Надя чолакова.даже си я взех вчера за плажа и до вечерта я прочетох,беше ми страшно интересна:)
bez_sqnka_f
Ей, за какво се разправя? Какъв й е жанрът? Само общо сподели, не с подробности, че може да си я взема :D
Danito:)))))
Mоже би се води криминална,става въпрос за така наречените мутри в Бг.наистина е интересна,естествено ако си падаш по такъв тип книги и също така ако не си чела други такива,защото доста неща се повтарят.
Juli_17
Аз сега ще се осрамя и ще си призная какво чета - Забравеният годеник от поредицата 28 забравени любовни романа :lol: Чета си я преди да заспя, защото ме успива, след 2 страници и вече съм [smilie=sleep.gif]
bez_sqnka_f
Цитат("Danito:)))))")
Mоже би се води криминална,става въпрос за така наречените мутри в Бг.наистина е интересна,естествено ако си падаш по такъв тип книги и също така ако не си чела други такива,защото доста неща се повтарят.Да, схванах. Звучи пикантно. Аз съм си наумила да си взема "9 милиметра" , нещо като проследяване на историята на българската мафия, много хора казаха, че ч/з нея са си обяснили много събития...Звучи наистина загадъчно и примамливо. Ще я имам и твойта на предвид.
Danito:)))))
Интересна е но наблягат на двамата братя,ако ти се чете нещо такова,можеш да си вземеш "Смъртта на големите босове" или "Големите убийства в България" и двете са мн интересни и пише доста повече неща.Иначе тази която споменаваш ти също звучи интересно:),може тя да е следващата:)
bez_sqnka_f
Много съм щастлива, защото днес мама ми е взела книгата за Фън Шуй, която толкова много исках и преди малко ми я "доставиха" [smilie=clap.gif] [smilie=newsm81.gif] [smilie=86.gif]
amber
Честито [smilie=clap.gif] и браво на добричката мама:)
Айде и да споделяш с нас разни фън-шуй тайни:)
Dru
Може да ги подкрепя и със сканирани странички,че да "закачим" и ние от таз книжка [smilie=naughty.gif]

Честито! Завиждам ти, затова..... [smilie=blush.gif]
bez_sqnka_f
Ми аз прочетох "Монк отива на Хаваите" и още в Бургас си взех "Монк отива в пожарната" - първата книга и ми остана още малко от нея :D
Много ме забавлява този Монк, за някои хора може да е глуповат и изнервящ, но на мен адски ми допада, особено подходът му за разкриване на заплетените случаи :)
palavka
Сега чета една книга-"Най-доброто за един мъж"-от Джон О*Фаръл.Тя е лека,хумористична,но най-много ми харесва,че описва съвсем точно и реалистично мъжката гледна точка на бащинството,с всичките му ядове,понасянето на мрънкането на нервната съпруга.Особено за това,че никога не може да свърши нещата около децата според нейните изисквания.Като чета и се смея и си мисля,че моя мъж я е писал.Тези от вас,които са мами съвсем точно ще ме разберат [smilie=wink.gif] :D А,забравих да кажа,че човекът има 2 деца на -едното на 2 години и бебе на няколко месеца и.....жена му пак е бременна [smilie=newsm05_30.gif] :D
bez_sqnka_f
Ами то...малко срамна работа, сега карам на български символизъм, заради скапаната матура  :mad: Обаче не е чак толкова зле - кога друг път щях да прочета разказите на Елин Пелин, например. А те са дяволски добри по отношение на природоописание.

Елф, ти до къде стигна с дъъъългия списък от 13984488 произведения за матурата, ' щото аз хич не напредвам  :eek: ох, ще се мре, то се знае!
NiGhT_eLf
Ахаха нема да се мре ... Сега съм на Гео Милев ... Септември ... после минавам през Далчев ... Грозна работа ... мързи ме та ме боли ама ...
Dru
Оооо, Атанас Далчев  :yes: Харесвам го!
NiGhT_eLf
Като чуя Далчев и имената на произведенията му .. " Стаята " ... " Къщата " "Болница " никак не ми звучи добре .. стила му на писане е малко песимистичен ..
Dru
    СНЯГ

        Над тези стръмни стрехи от желязо
        и тези булеварди от асфалт
        поне един път няма ли да слезе
        снегът от небесата като бял
        и лъчезарен ангел? Аз не вярвам.
        Във този черен като въглен град
        ще бъде зимата наверно черна,
        незнайни - ангелите и снегът.
        И ако слезе някога, без жал
        жестоки ще го стъпкат със обувките си
        стражарите и проститутките,
        ще му почерни белите пера
        димът на гарите и на комините. . .

        Бял сняг ще има само във градините,
        където са играели деца.

            1929Но май е истинско  :yes:
NiGhT_eLf
Хубаво е но не обичам да чета произведения с такъв стил ...  "Аз не вярвам " ... използва много такива тегави епитети  " го стъпкат със обувките си "  "наверно черна " ...
estel
Време разделно.
Monka
Купих си Алхимикът  :uraaa:
Още от самото начало се сихирах ,защото има един пасаж от евангелие от Лука  и става дума за една жена Марта .Ще го публикувам при пасажите от книги.
Също незнаех изторията за Нарцис как завършва след като се удавил...Отивам да чета нататък  :coffe:
bez_sqnka_f
Хех, приятно четене , мила :) Аз мога и още сега да постна пасажът, който имаш предвид, обаче малко ме мързи, а и задачки уж решавам... :rolleyes: прости ми....  :flowerysmile:
bez_sqnka_f
пост-вам го в темата за пасажи ;)
NiGhT_eLf
Лиленце до къде стигна с произведенията за матурите ?
Аз съм на Йовков ... и съм много очарована  :flowerysmile:
Monka
Преди изобщо не обичах да чета книги ,а сега какво ми стана?Полудях :flowerysmile:Много е хубава книгата ,просто страхотна каквато и очаквах да бъде.Пърчо ще прочета Библията защото нещо запецнах и я оставих и после ще си купя" Вероника решава да умре"
bez_sqnka_f
На Йовков съм и аз, движим се бавно, но славно  :rolleyes: Най-много стигна до мен Далчев  :shocking:
Dru
[tt]Ето още един почитател на Далчев  :)[/tt]
bez_sqnka_f
Цитат
[tt]Ето още един почитател на Далчев  :)[/tt]


Да! :notworthy:  Някои хора го намират за "неразбираем" автор, не знам защо  :dntknw:
Не са много стихотворенията му, но са от малкото литературни творби, които толкова много харесвам, че не желая да ги анализирам...така ми се разваля насладата от четенето, не знам дали вие сте го усещали.
Така беше и с "Дядо Горио" на Балзак... и "Хамлет" ... и още куп други произведения, които не са включени в учебната програма.И слава Богу!
Dru
[tt]Веднъж попитали Толстой какво е искал да каже с романа си Ана Каренина и той казал, че за да даде отговор, ще трябва да седне и да го напише отново  :dntknw:

Снощи точно това коментирахме с Ники. Защо трябва да анализираш? Защо трябва да кажеш какво ти харесва в едно музикално произведение (но то е същото и при литературните произведения )? Харесва ти и толкова!!! Жегнало е нещо в теб! Докоснало е струна, която другите може да нямат или да е настроена на друга честота, нали?!
[/tt]
Monka
Да така е !Всеки намира в една книга различни неща специфични специално за него.Сигурна съм ,че всяка от ако напише какъв е извода от едно и също литературно произведение ще се получат много различни отговори.
bez_sqnka_f
Така е и много хора, които се занимават с литература, най-вече световна, са ми казвали, че само в България я има тази система - да ни приемат в университет с ЛИС (литературно-интерпретативно съчинение) по даден проблем от произведение, за който да се изкажеш чрез анализи, които си прочел и назубрил...Грозна работа, винаги е било много мъчително за мен, когато имам да кажа толкова много неща, които също откривам в произведенията, но никой няма да им обърне внимание, защото не са написани от техен колега...или пък моменти, в които въобще не съм съгласна с анализатора и виждам, как просто си е изсмукал от пръстите дългите и безсмислени изречения  :ranting: < --- ей така ме прави образователната ни система!
Manuela_Love
Тютюн - велика книга  :flowerysmile: Сега започнах "Железният всетилник", но в сравнение с Тютюн не ми харесва  :dntknw:
bez_sqnka_f
И двете си имат своя ...чар :) И двете ги харесвам еднакво..
ekate
Последно четох 11 минути на Коелю.
Нещо ме мързи напоследък...  :blush:

Лиленце, на мен най ми "харесваше" въпроса "Какво искал да каже авторът със.......". Ами по дяволите, каквото е искал да каже, той си го е казал!  :ranting:
Винаги ме е дразнело това, че те карат да учиш анализи. Предпочитам американския стил - четеш, казваш си мнението в есе. Няма грешно и вярно мнение. Има защитени и незащитени тези.
Ама то трябва да се отвори нова тема, в която на воля да си поплюем по българското образование. Или онова, което е останало от него.
Monka
Отидох преди два,три дни в книжарница Пингвините зад операта .Първо попитах къде е  Паулу Коелю.Разгледах книгите ,трумях се мъжду 11 минути,Вероника решава да умре и Захир и си помислих ,че Вроника е приоритетна .Много ми беше интересно какво става след като някой реши да се самоубие и какво става след това.Една приятелка на майка ми каза ,че била много тежка,щяла да ме депресира ,но аз бях сигурна ,че съм избрала правилната книга.По едно време малко ме подразни едно нещо в книгата ,но не спрях да чета и някъде в средата като ме грабна само за нея си мислех докато я приключих днес.Няма да ви издавам какво пише само ще кажа ,че в нея се споменава за Флоренция ,за един часовник в църквата ,който се върти на обратно ,който за съжаление не е излязал добре на снимките ,защото беше тъмно и няма фокус и за една картина за Дева Мария ,която е настъпала змия.Картината се намира във вила Бургезе ,в която не дават да се снима ,защото светкавицата разваля картините.Спомням си тази картина ,мисля ,че на Караваджо ,спрях се да и се възхитя ,да се полюбувам няколко минути.Първо се чудех коя е жената ,посе я оприличих на Дева Мария и се зачудих защо е настъпала змията .Книгата отново започва със  стих от Библията
Ето давам ви власт
да настъпвате змии ...и нищо
няма да ви повреди.
                                  Лука 10:19
Странно...можеше да не бях ходила във Флоренция преди 2 седмици да видя прословутия часовник  и можеше да не съм виждала тази картина
Звездица
Цитат
Странно...можеше да не бях ходила във Флоренция преди 2 седмици да видя прословутия часовник и можеше да не съм виждала тази картина

Ама можеше и да не купиш точно тази книга, нали? ;)  Ама си я купила. "Нещо" те е подтикнало да го направиш. Странно е наистина, но имайки предвид, че няма случайни неща на този свят, питам се аз: Каква е целта на тези "случайности"? Може би нещо трябва да научиш!? Може би е отговор на въпроси, които са те вълнували...!?
Monka
Да можеше  да си купя друга книга.И аз си мислех тези неща.Сигурно е трябвало нещо да разбера.
iyiuvigy
Мони,картината се казва"Madonna dei Palafrenieri "-Michelangelo Merisi detto il Caravaggio!Младата жена наистина е Мария,а възрастната е света Анна,детето е Хистос и Мария го учи как се стъпква змия-символ на греха и ереса!Интересното е,че картината е била изложена в катедралата San Pietro на 16. 04. 1606 г.,но след 1 месец я преместили,защото не отговаряла на теологическите принцип и несъответственост на фигуративната традиция!Кардинал Borghese я включва в своята колекция- първо я излагат в  Palazzo di Borgo,после я преместват във
Villa Borghese.Намира се във Салона на входа !
Monka
Благодаря ти за обеснението .Аз я видях лично и по горе съм написала ,че като я видях се зачудих какво означава.Предположих ,че това е Мария със Исус ,но незнаех коя е жената.Автора го познах и прочетох на табелата.Паулу Куелю е обеснил в книгата си това което и ти и още няколко версии .Само ,че за това ,че е местена в Сан Петро незнаех.Много интереесно :flowerysmile:
светулчица
Кой се страхува от мрака  на Сидни Шелдън
sloncho_bonboncho
Момичета, за пръв път влизам в тази тема (за съжаление времето все ми е кът) и направо ме трогнахте с българските заглавия, за което безкрайно ви благодаря :24:
За матурите не се страхувайте, вярно е, че да правиш анализ на произведението, като отговаряш на въпроси от рода:"Какво е искал да каже авторът" не е много смислено, но ако позволите, ще ви дам един съвет, който ще прецените за себе си дали да следвате:
Винаги, винаги пишете това, което чувствате и мислите! Такъв подход никога няма да ви подведе!
Просто четете произведенията с чувство, а не със стремеж да ги анализирате в момента. Когато дойде моментът, нещата ще се получат.
Аз самата съм се явявала преди години и на матура, и два пъти на кандидатстудентски изпити по български език и литература (веднъж за специалност "История", а след няколко години - за "право"). И двата пъти оценката ми беше най-висока, а  не чета и не ползвам литературна критика.  Колкото и пъти да пиша една тема, винаги ще е различна.
Цитатът на Толстой (от Дру) действително е изключително точен - вдъхновението не се повтаря.
Лили най-добре може да го усети чрез рисуването - не може да повториш картината, само формата и техниката. Но картината не е това, тя е духът, който е движил четката...
За книгите - трябва да си призная, че в последните година-две чета главно професионална литература. Купувам книги, които ме чакат и с болка ги гледам всяка вечер...Но се надявам през отпуска (ако го имам) да си наваксам.
Преди години четях дори и права в кухнята, докато готвех...сега работя до късно през нощта и се скапвам. Когато легна, очите ми текат и парят и не помислям за книга.
Все пак, последната, която започнах да чета, е "Габриела, карамфил и канела" на мой любим автор Жоржи Амаду.
А за любимите отделно мога дълго да пиша - водачът е Достоевски. Мисля обаче, че за да го разбереш с цялото си същество и да се слееш с книгите му, не трябва да си в щастлив и безметежен период от живота си. Просто ще липсва резонанс. Аз самата го оцених в един нелек момент и в този смисъл съм благодарна на съдбата, че ми го е поднесла, въпреки мъката, която изпитвах.
От детските: "Карлсон...", разбира се :biggrin: И на мен още ми се лети над покривите, че и по-далеч!
За пръв път, ама дъъъъъъъъълго излезе :biggrin: Дано не съм ви досадила :sad:
Приятно четене!
amber
"Завещанието" на Джон Гришам.
Не е лоша.
dazi
Цитат
"Завещанието" на Джон Гришам.
Не е лоша.


Вярно е! Обаче и други негови романчета са хубави! Потърсете ги!
Dru
[tt]А аз си препрочетох "Градината на Боговете" от  Джералд Даръл - разказва за детските му години, прекарани на о. Корфу

Отново се смях с глас  :rlol: Невероятен разказвач.

Сега искам да си взема и другите две книги от трилогията му "Моето семейство и други животни" и  "Птици, животни и роднини" , но са изчерпани  :eek:
[/tt]
Това е съкратената версия на нашия форум. За да видите пълната версия, с повече информация, моля чукнете тук.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.