Какво никога не трябва да казвате на детето си?

Мама тъкмо е минала със стирката кухненския под, когато Вили влетява от вратата с кални маратонки, бърайки да сподели откритие, което е направил за насекомите, скалите или нещо друго. Как реагира майката? Крещи от ужас, колкото може: "Току що измих пода! Това ли е всичко, което можете да правите, да направите каша след мен?"

Според д-р Тери Брейзълтън, професор по педиатрия в Харвардския медицински институт, ако майката отговори това, тя не само ще попари ентусиазма на детето, но и ще подкопае чувството му за постижение, а в най-лошият случай ще унищожи крехкото му самочувствие.

 

Как да се справим с храненето на капризни деца?

 

Малко неща са по-изнервящи от храненето на капризно дете. Деца, които отказват да ядат всичко друго, освен филия със сладко или бисквити с мляко например, превръщат следването на разнообразна и балансирана диета в кошмар.

 

10 неща, на които може да ни научи всяко дете

 Всеки родител учи детето си на толкова много полезни и... безполезни неща. Но само мъдрият родител е способен да "взима уроци" от собственото си дете.

 

Въпросите които най-често тревожат младите майки?

До кога кърмене и от кога захранване?
- Най-доброто за детето е, ако бъде кърмено до 6-12 месечна възраст. Майчината кърма е идеалната за всяко дете храна и съдържа всички необходими вещества за крехкия детски организъм, създава добър имунитет и кърмените деца определено боледуват по-малко. Съответно от определен период детето може успоредно да приема кърма, подходящи за възрастта му храни и разбира се вода. Да се има предвид, че приемащите майчина кърма деца, поемат по-малки количества вода. Постепенно след годинка да се премине на обща храна, като се спестяват солените храни, силните подправки и храните предизвикващи алергии при малките деца.

 

Забавна дисциплина

Ако все не успяваш да се пребориш с палавото си хлапе, помисли за алтернативите. Добре е да изключиш попляскването – създава бъдещи проблеми, а и ефектът често е краткотраен.

 
Още статии...